18 augustus 2021

Waarom vakantie belangrijk is voor ondernemers

We merken het allemaal, we zijn echt toe aan vakantie! Vooral door de coronamaatregelen van de afgelopen 1,5 jaar hebben we nog meer de behoefte om er even uit te gaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat een vakantie bijdraagt aan je geluksgevoel en de perfecte manier is om je batterij weer helemaal op te laden. Maar wat als je ZZP’er of een kleine ondernemer bent? In dat geval ben je snel geneigd om ook tijdens je vakantie telefoontjes aan te nemen of om even in je mailbox te duiken. En dan kun je je werk nooit helemaal loslaten. In deze blog vertellen we je waarom het juist zo belangrijk is om er echt even helemaal tussenuit te gaan. Daarnaast geven we een aantal tips hoe je ervoor zorgt dat je in je vakantieperiode zo veel mogelijk tot rust komt.

Vakantie draagt bij aan je geluk

Onderzoek toont aan dat enkele dagen ontspanning al tot een lager stressniveau leidt. Je hoeft je niet constant op je werk te focussen en kunt je zinnen echt even helemaal ergens anders op zetten. Lekker aan het strand een boek lezen, wandelen of plaatsjes bezoeken zonder aan je werk te denken! 

Nieuwe ideeën

Juist als je uit je dagelijkse routine stapt creëer je ruimte voor nieuwe ideeën. Op vakantie doe je allerlei leuke ervaringen op, en daardoor wordt je brein creatief en kom je tot nieuwe inzichten. Eenmaal terug op je werk kun je niet wachten om je nieuwe ideeën uit te voeren! Vergelijk het als je met vrienden in de kroeg zit, juist dan kom je met de beste ideeën. Zo is het concept van Coolblue bijvoorbeeld ook bedacht in de kroeg! 

Energieboost

Door een langere tijd ertussenuit te gaan, krijg je een ontzettende energieboost. Naast je werk heb je natuurlijk ook tijd over voor je familie, sporten en hobby's maar een lange vakantie heb je echt nodig om je batterij weer helemaal op te laden. Uiteindelijk wordt je hierdoor ook weer succesvoller in je werk.

Je gezondheid verbetert

Stress heeft veel invloed op je lijf en kan bijvoorbeeld tot een verhoogd risico leiden op hart- en vaatziekten. Ook slapen veel mensen te weinig doordat ze er vroeg uit moeten of ‘s avonds te lang met hun werk bezig blijven. Op vakantie pak je echt even die rust die je nodig hebt en kun je vele uren slaap inhalen. Hierdoor bouw je ook weer een buffer op voor nieuwe stress-situaties.

Hoe ga je er echt even tussenuit?

Vooral voor ZZP’ers en kleine ondernemers geldt dat ze in hun vakantie nog steeds gebeld en gemaild worden door klanten. Hierdoor blijf je met je werk bezig en kun je niet genoeg tot rust komen. Daarom geven we hieronder een aantal tips hoe je ervoor zorgt dat klanten zo min mogelijk contact met je opnemen tijdens je vakantie.

  • Stel een autoreply in via WhatsApp en de mail. Geef aan dat je niet bereikbaar bent tijdens je vakantie
  • Verander je voicemail en geef duidelijk je vakantieperiode door
  • Laat je planning leeg! Plan geen belafspraken in tijdens je vakantie
  • Laat je werktelefoon thuis
  • Zorg dat je zoveel mogelijk taken voor je vakantie afrondt
  • Laat klanten tijdig weten dat je op vakantie gaat en vooral wanneer je weer bereikbaar bent

Maak gebruik van een antwoordservice

Sommige klanten blijven tijdens je vakantie toch bellen en mailen, zelfs als je je vakantieperiode duidelijk hebt doorgegeven. Vooral wanneer je klant een spoedklus heeft ben je toch sneller geneigd om hem/haar verder te helpen. Daarnaast wil je tijdens je vakantie natuurlijk ook geen nieuwe klanten mislopen! In dat geval kan een telefoon- of antwoordservice een oplossing bieden. Je schakelt dan al je telefoon- en mailverkeer door naar een virtuele assistent, die alle vragen van jouw klanten opvangt. Daarnaast kan een VA jouw agenda beheren, terwijl jij geniet van een lekkere cocktail aan het strand of een bezoek brengt aan een mooie plaats.

Robin
18 augustus 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram