31 maart 2021

8 Tips voor vitale medewerkers

Het Coronavirus verplicht veel van ons om thuis aan het werk te gaan en dat maakt alles nét even wat anders voor de (niet zo) vitale medewerkers. De rust van het kantoor is verruild voor de kids die om je oren vliegen terwijl jij tevergeefs de online meeting probeert op te starten.

Misschien werk je wel vanaf de bank, of zelfs vanuit bed, wat je rug je zeker niet in dank zal afnemen. Ook de stress van alle Corona-perikelen zorgt misschien wel voor een chocoladereep of 2 extra in de week. Thuiswerken tijdens de COVID-19 crisis is lastig, maar we komen er vitaal doorheen. Hier 8 tips om vitaliteit te boosten!

Rust, reinheid en regelmaat

Vitale medewerkers vragen om hulp

Tuurlijk, het is kei verleidelijk om tot half 10 te slapen, als je om 10.00 uur pas hoeft te beginnen. Toch kan je lichaam en je geest wel wat regelmaat gebruiken. Kom elke dag op dezelfde tijd je bed uit. Ga bijvoorbeeld eerst een stuk wandelen of een home work-out voltooien zodat jij als vitale medewerker aan je thuiswerkdag begint.

Partner en kinderen (soms) ook thuis? Spreek dan een vaste tijd af waarop jullie opstaan, pauze houden, lunchen en avondeten. Denk er ook aan om tijdens het thuiswerken regelmatig even van je plek te komen. Tussendoor even de was opvouwen of de vaatwasser uitruimen versterkt het gevoel van efficiënt en effectief bezig zijn. Plus, zodra je je thuiswerkdag afsluit heb je al je ‘moetjes’ al afgerond en heb je tijd voor jezelf!

Ventileren, luchten, luften, ademen!

Frisse lucht is belangrijker dan je zou denken. Ons lichaam is tenslotte afhankelijk van zuurstof. Als we niet voldoende zuivere zuurstof binnenkrijgen, zal ons lichaam gaan protesteren. Hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, droge ogen en een verminderde weerstand.

Vooral dit laatste is in deze Corona-periode gevaarlijk, een goede weerstand is van belang om onszelf tegen het virus te weren. Zet hier en daar een raam open, zeker in de ruimtes waar je langer in woont of werkt dan normaal. Doe dit niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Zo krijg jij de nodige uurtjes slaap en sta je uitgerust weer op.

Elk uur een pauze

Probeer dynamisch te blijven werken, zo zit je werkdag erop voor je het weet. Stel voor jezelf het doel 50 minuten écht te werken en vervolgens een pauze in te lassen van 10 minuten. Bijvoorbeeld, even je benen strekken, een kop thee zetten of een huishoudelijke taak verrichten zorgt dat jij je aandacht tijdens het werken beter vast kan houden. Probeer tijdens je break schermtijd te mijden, dus beter geen sociale media. Echt even van je werkplek af en in de benen!

Hop, naar buiten!

Over in de benen komen gesproken; een groene buitenomgeving heeft een positieve invloed op de mentale veerkracht. Probeer hierom tussen de middag of na het avondeten even een frisse neus te halen. Niet alleen voor de mentale stimulans, maar ook voor de essentiële beweging én de aanmaak van vitamine D!

Regelmatig bewegen werkt het beste wanneer je dit doet op vaste momenten. Neem het hierom op in je weekplanning. Ga alleen, met je kids of met een sportmaatje wandelen en ervaar de positieve gevolgen van de frisse buitenlucht.

Brandstof voor het lijf

Geconcentreerd in een flow werken maakt dat je soms simpelweg vergeet voor je jezelf te zorgen. Let hierom op, ook bij thuiswerken, dat je voldoende water drinkt en gezond blijft eten. Neem bijvoorbeeld de avond van te voren de tijd om gezonde snacks voor te bereiden.

Zorg ook dat je een grote waterfles of waterkan binnen handbereik hebt staan. Dit maakt dat je veel gemakkelijker de benodigde 1,5 liter water binnenkrijgt. Het worden van een vitale medewerker begint tenslotte van binnenuit.

Lat-relatie

Jij bepaalt waar je de lat legt voor jezelf, elke dag weer. Op sommige dagen spring je je bed uit en heb je zin in de dag. Op andere dagen zit alles tegen en vervloek je de te hoog gelegde lat. Leg op deze dagen de lat wat lager voor jezelf en besef dat het oké is een mindere dag te hebben. Neem een aantal taken die je graag uitgevoerd wil hebben en focus je enkel daarop.

Wil het nou echt niet lukken? Bekijk dan eens of een (halve) dag vrij mogelijk is en ga iets compleet anders doen. Wat dacht je van een talencursus of een nieuwe kast in elkaar timmeren? De vicieuze cirkel doorbreken kan helpen om uit je bubbel en tot nieuwe inzichten te komen.

Keep in touch

Blijf het sociale contact met collega’s onderhouden. Niet alleen om elkaar te steunen, maar ook om dagelijkse bezigheden en frustraties met elkaar te delen. Samen klagen zou namelijk de verbintenis onderling versterken; samen even legitiem klagen over je kind dat de muur als tekenpapier heeft gebruikt kan dus dé oplossing zijn voor collega’s die elkaar niet zo goed liggen.

Bekijk ook eens de mogelijkheden om een gezamenlijke borrel of bingo in te plannen via Zoom, Teams of Skype. Zo raak je niet sociaal geïsoleerd en heb je wat afleiding van de dagelijkse verplichtingen.

Mindfull of je mind full?

Jij bent het belangrijkste dat je hebt. Let hierom een beetje op jezelf. Het is begrijpelijk dat je lontje wat korter is, dat je sneller geprikkeld bent of dat je net even wat meer sombere dagen hebt dan normaal. Blijf echter wel alert op je eigen gezondheid. Is het zo dat je meer sombere dagen ervaart dan blije dagen, is het een idee om aan de bel te trekken. Bespreek met je familie, partner of huisgenoten hoe je je voelt. Misschien hebben zij wel hét idee om jou uit je negatieve spiraal te hengelen.

Is er een verergering van je psychische gesteldheid of wil je liever met iemand praten die wat verder van je af staat? De medewerkers van MIND Korrelatie staan voor je klaar. Elke dag tussen 09.00 uur en 17.30 uur kun je bij hen terecht voor hulp en advies via telefoon, WhatsApp en e-mail.

Let een beetje op elkaar, maar ook op jezelf!

Douchka Petzoldt
31 maart 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram